Tutustu Pirttikoskeen

Renkkusillan rakentaminen
Kuusiniemen silta yhdistää joen eteläpuolella ja pohjoispuolella asuvia kyläläisiä. Ennen nykyistä siltaa joen ylitti renkkusilta, joka rakennettiin kyläläisten voimin joka vuosi uudelleen kevättulvien mentyä. Toisia hirvitti ajella autolla kolisevaa ja huteran tuntuista kantta pitkin. Mutta sillan yli ajettiin myös kuorma-autoilla ja traktoreilla, joten kyllä se kestäväksi oli rakennettu. Siltaa pitkin kuljetettiin myös lehmiä toisella puolella jokea sijaitseville laitumille. Toisinaan lehmät päättivät kuitenkin uida takaisin kotiin. Sillasta on tallennettu osa kirkonkylällä sijaitsevaan Annalan museon pihapiiriin.

Nykyinen Kuusiniemen silta on rakennettu 1976. Sillan valmistumisen jälkeen kyläläisten ei ole enää tarvinnut ylittää jokea heikoilla jäillä.

Sillan kupeessa alavirran puolella on kunnan uimaranta, jota kyläläiset pitävät talkoilla siistissä kunnossa. Kyläyhdistys on hankkinut rannalle huussin, joka palvelee myös muita lenkkeileviä kuntalaisia. Kannattaa lukea ja kirjoittaa oma viesti huussin vierasvihkoon.

Rannalle paistaa kesäisin lämpimästi aurinko, joten siellä on mukava viettää lekottelupäivää tai istua iltaa ja paistella makkaraa. Kunnan hankkimaan laituriin ovat kyläläiset hankkineet veneen, joka on kaikkien vapaassa käytössä. Uimakopista löytyy ihan pienimmälle soutelijalle myös pelastusliivi.


Kylällä toimii aktiivisesti Pirttikosken maaseutunaiset ry. Vuoden vaihtuessa heidän jäsenmääränsä oli 130, joista vapaajäseniä on 39. Maaseutunaiset ovat ahkeria järjestämään vanhan perinteen mukaan kökkäiltoja. Jokainen halukas toimii vuorollaan emäntänä, kutsuu naiset iltaa viettämään kotiinsa ja järjestää illan ajalle ohjelmaa. Illoissa on tietenkin kahvit nisun kera ja arpajaiset, joiden tuotoilla kerätään varoja heidän toimintaansa. Maaseutunaiset järjestävät myös retkiä. Esim. Ruukin puutarhamessuille, Ouluun käsityömessuille, Ikeaan ja myös Kuopiossa on piipahdettu ja Tallinnassakin käyty. Lisää maaseutunaisten toiminnasta


Pirttikosken metsästysseura on iso yhdistys. Jäseniä siinä on kaempaakin ja he kokoontuvat paikalle, kun metsästyksen aika on. Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta


Kylällä toimii myös Pirttikosken rukoushuone ry. Yhdistys on perustettu 1934. Rukoushuoneen rakennus on siirretty Parhalahdelta. Se on entinen nuorisoseurantalo, jonka purku ja siirto aloitettiin 1936 ja vihkiäisiä on vietetty 1938. Sotien jälkeen rukoushuoneella pidettiin myös koulua. Toimintaa rukoushuoneella on varsinkin joulunaikaan, sillä tila luo oman jouluisen tunnelman tilaisuuksiin. Rakennus on kunnostettu 1980 -luvun alussa ja uuden maalipinnan se sai kesällä 2013 ahkerien talkoolaisten työnä.


Pyhäjoen kunnassa järjestetään joka vuosi kylien välinen jääkiekkoturnaus. Pirttikoskeltakin sinne on saatu joka vuonna joukkue ja 2016 kyläyhdistys oli mukana tukemassa joukkueelle pelipaitojen hankkimista. Turnaus on perinne, joka kokoaa entiset, jääkiekkoa koulun kentällä pelanneet kiekkoilijat yhteen. Kannustusjoukot ovat mukana peleissä tunnelmaa luomassa.