Halloween tapahtuman tarina 2021

 

VÄINÖLÄ –NIMISEN PUTKAN TARINA / VAPAUTA VÄINÖ

Tarina kertoo, että Nuorisoseuran toiminnan alkuvuosina paikallinen nimismies kiinnitti huomiota erittäin häijyhenkisiin huligaaneihin, joita olikin kertynyt aikamoinen joukko. Nämä huligaanit vaikeuttivat seuran toimintaa niin paljon, että nimismies määräsi vuonna 1934 rakentamaan putkan nuorisoseuran alueelle.

Putka tulikin tarpeeseen, sillä ei mennyt kovinkaan kauaa sen valmistumisesta, kun eräänä syksyisenä iltama -iltana joukko huligaaneja kerääntyi nuorisoseuran piha-alueelle. Siinä huudeltiin iltamaväelle, haastettiin riitaa ja painittiin keskenään. Otettiin toisista mittaa. Välillä käytiin neulasbaarissa hakemassa rohkaisua uhoamiseen.

Iltamiin oli tullut naapuripitäjästä, Merijärveltä pelimannit soittamaan. Hanurimusiikki kuului iloisesti sisältä, jossa jalalla laitettiin koreasti loppuillasta, näytelmäesityksen jälkeen. Jostakin syystä naapuripitäjien nuorilla miehillä oli perinteisesti ollut vähän suukopua keskenään. Mistä lie riita syntynyt, mutta se oli matkan varrella vain kasvanut. Olisko siinä käyty naapuripitäjässä riiulla ja samalla vähän astuttu oman pitäjän sulhasehdokkaan varpaille, tiedä häntä. Illan aikana nähtiin pihalla olevien huligaanien kurkkivan ikkunoista ja supisevan keskenään.

Hanurimusiikki lakkasi ja pelimannit päästettiin tauolle. He halusivat haukata raitista ilmaa, sillä tanssisalissa oli kuumaa ja kosteaa. Ilta oli jo pimentynyt, eikä piha-alueella ollut enää valoisaa. Iloinen puheensorina kuului ympärillä, kun miehet siirtyivät vähän sivummalle hengähtämään. Silloin nurkan takaa tuli pelimanneja kohti miesjoukko, joka huuteli ja uhosi soittajille. Siinä vähän tönittiin ja saattoi siinä joku jo vähän hiiltyäkin ja tarttua toista vaatteisiin ja uhota. Onneksi paikallinen nimismies oli tilanteen tasalla ja oli heti rauhoittelemassa tilannetta. Väki hajaantui ja päätettiin jatkaa tansseja ennen kuin mitään ennätti tapahtua.

Kun pelimannit siirtyivät takaisin lavalle, huomasivat he, että hanureista kaksi oli hajallaan. Joku oli hiippaillut hälinän aikana sisälle ja repinyt hanureista palkeet hajalle. Nimismies hälytettiin paikalle tutkimaan tilannetta. Aikansa tuumailtuaan päätti hän lähteä jututtamaan huligaaneja, josko heillä olisi parempaa tietoa asiasta. Kun nimismies pääsi pihalle, käveli yksinäinen mies rehvakkaasti kädet housujen taskussa nuorisoseuraa kohti. Nimismies tunnisti miehen huligaanijoukon pahimmaksi riitapukariksi Väinöksi. Hän päätteli heti, että Väinö oli laittanut kaverit häiriköimään, ja oli itse sillä välin käynyt hanurit rikkomassa. Nimismieskin oli kiivasluontoinen mies, ja koska hän oli varma omasta päätelmästään, otti hän Väinöä niskasta kiinni, nakkasi putkaan ja pisti putkan lukkoon. Eikä kuunnellut selityksiä, ei Väinöltä eikä Väinön kavereilta.

Niinhän siinä sitten kävi, että kun seuraava päivä koitti, tuli nimismiehelle uusia kiireellisiä haasteita ja Väinö unohtui putkaan. Putka onkin saanut nimensä Väinölä ensimmäisen asiakkaan nimen mukaan.

PELASTA VÄINÖ! Löydä vihjeiden avulla alibi, jolla saat Väinön putkasta!

----------------------------------------------------------------------------------------------

ONNEKSI OLKOON! SELVITIT LÄHES SADAN VUODEN MYSTEERIN JA PELASTIT VÄINÖN PUTKASTA.

VÄINÖN TARINA/ALIBI:

Taksikuski Osvald Eno oli Väinön Alibi. Kukaan ei vain sitä tiennyt, eikä taksikuskiltakaan kukaan sitä hoksannut kysyä.

Väinö oli kyllästynyt kuuntelemaan pelimannien soittoa, eikä ollut jaksanut odotella tauon alkamista. Juuri silloin taksi toi kirkonkylältä tansseihin tulijoita nuorisoseuralle. Väinö huomasi taksin ja hetken mielijohteesta hyppäsi siihen ja käski kuskin ajaa pikavauhtia Merijärvelle. Huligaanikaverit hän jätti uhoamaan ja melskaamaan pihalle. Kukaan heistä ei huomannut Väinön poistumista.

Väinö oli päättänyt käyttää tilaisuutta hyväksi ja käydä tapaamassa Merijärvistä tyttöä, jota oli vähän sillä silmällä katsellut jo jonkin aikaa. Oli hän tytön kanssa vähän jo silmäpeliäkin pelannut. Sen verran ainakin, että Väinö oli varma valloituksestaan. Oli vähän odotellut, että tyttö olisi ilmestynyt nuorisoseuralle muiden mukana, mutta ei ollut tätä siellä nähnyt. Joten päätti joutessaan itse lähteä tyttöä katsomaan.

Mukava oli taksin kyydissä herroiksi istua, naukkailla vähän pullosta miestä väkevämpää ja jutella taksikuskin kanssa. Samalla hän mietiskeli hymyssä suin tytön yllättynyttä ja ilahtunutta ilmettä, kun hän yllättäen saapuisi paikalle. Aikoi houkutella tytön mukaansa Pirttikoskelle laittamaan jalalla koreasti. Samalla pääsisi näyttämään kyläläisille uutta valloitusta. Ajatteli myös saatella tytön kotiin taksilla tanssien jälkeen. Rahasta ei ollut puutetta, sillä Väinö oli ollut hyvissä kesätienesteissä Rovaniemellä voimalaitoksen rakennustöissä. Joten taksillakin voi huoleta ajella. Ja mukava olisi vähän kerskua tytölle maailman miehen elkeillä.

Merijärven keskustassa oli hiljaista, lauantai-ilta kun oli. Hiljaisella kylätiellä ei näkynyt kuin yhdet valot, jotka lähestyivät taksia. Näytti oleva moottoripyörä, joka hiljalleen ajeli vastaan. Kun moottoripyörä vilahti ohi, romahtivat Väinön haaveet tytön tapaamisesta. Javan kuskilla ja takana istuvalla tytöllä näytti olevan hauskaa. Tyttö oli kietaissut kätensä kuskin ympärille ja nojasi eteenpäin kuskin selkään ja hymyili leveästi. Väinö tunnisti tytön heti samaksi tytöksi, johon oli ollut ihastunut. Ja hän suuttui. Mieli meni mustaksi ja hän ärjäisi taksikuskille, että aja heti takaisin.

Paluumatka taittui hiljaisuudessa. Kuului vain nielaisun ääniä, kun Väinö kulautteli pullon nopeasti matkan aikana tyhjiin. Nuorisoseuralle saavuttua oli Väinö sen verran pahalla tuulella, että taksikuski ei jäänyt tilannetta seuraamaan, vaan jätti Väinön tielle ja jatkoi itse nopeasti matkaa. Väinö veti lippiksen syvälle silmille, laittoi kädet taskuun ja lähti rehvakkain ja vihaisin askelin kävelemään kohti nuorisoseuraa. Kukaan ei ollut huomannut, että Väinö oli ollut poissa.

(ps. tämä tarina on vilkkaan mielikuvituksen tuotetta. Ehkä ainoa totuus on putka ja putkan ensimmäisen asiakkaan nimi)