Pirttikoski

Pirttikosken kylä sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, Pyhäjoen kunnassa, 8-tieltä Oulaisiin päin n. 6 km.


Pirttikoskella on asukkaita 351 (1/2016). Se muodostuu useista pienistä kylistä: Helaakoski, Ylinenoja, Asikkaperä, Vuotinperä ja Vaihojanperä. Joen pohjoispuolella sijaitsee kyläkoulu, joka on kahden opettajan koulu. Kyläkoulu on kylän tapahtumien keskipiste ja siellä sijaitsee myös kirjasto, kuntosali sekä kutomatupa.

Pirttikosken kylää halkoo joki, Pyhäjoki. Joki mutkittelee tulvasuojelun takia rakennettujen penkkojen välissä. Sorapäällysteisistä penkkateistä on tullut suosittuja lenkkeilijöiden, juoksijoiden ja pyöräilijöiden keskuudessa.

On laskettu, että kylän kohdalla joessa on 12 koskea. Suurin osa koskista on pieniä, mutta Helaakoski ja Kupuliskoski ovat hienoja nähtävyyksiä isojen vesien aikana. Koskien määrästä ja nimistä meinasi niiden laskemisen aikana tulla kiistaa, sillä koskilla oli perimätietojen mukaan eri nimejä mitä kartoissa oli. Ja kaikki halusivat, että se oma koski lasketaan - oli se sitten kuinka pieni tahansa. Mutta laskeminen annettiin vanhemmalle väelle, jotka tuntevat joen ja sen kosket. Joten luotamme siihen, että niitä on 12. Sama tieto on laitettu Pirttikosken T-paitaan: 12 kosken kylä Pirttikoski.

Jokavuotinen Pyhäjoki melonta -tapahtuma kerää katselijoita veden äärelle. Runsaan veden aikana joessa olevat kosket antavat haastetta myös kokeneemmille melojille. Nykyään myös Sup -lautoja on ilmestynyt joelle. Joessa on sopivasti suvantopaikkoja harjoitteluun ja pieniä koskia vähän haastavampaan suppailuun. Vähän veden aikaan myös kahlaaminen koskipaikoissa on tullut tutuksi.

Pirttikoskisten juuret ovat syvällä Pirttikosken mullassa. Vaikka lähtisit Pirttikoskelta, Pirttikoski ei lähde sinusta. Monet ovat käyneet katsomassa elämän menoa isoissa kaupungeissa, mutta palanneet kuitenkin takaisin kotipaikalle.